Blat jesionowy – właściwości i zastosowanie

Wyraźnie zarysowane słoje, trwałość i mnogość odcieni – oto cechy jesionowego blatu. Ten rodzaj blatu wykorzystywany jest tak w domach, jak w placówkach publicznych. Co sprawia, że jest tak wytrzymały i jak blat jesionowy dobrać do aranżacji naszego wnętrza?

Blat jesionowy – niezwykłe właściwości

Drewniane blaty zdecydowanie królują w wielu mieszkaniach w Polsce. Trudno się temu dziwić – drewno jest wytrzymałe, nie wymaga większej pielęgnacji i wprowadza odrobinę naturalności do naszych wnętrz. Blat jesionowy nie jest obecnie bardzo popularny, a szkoda! Jest to drewno przede wszystkim twarde i jeśli chodzi o tę cechę, jesion jest podobny do buku czy dębu. Cechuje go też duża sprężystość, a to sprawia, że jest to drewno bardzo wytrzymałe i długowieczne.

Te cechy sprawiają, że jest to blat doskonały do wykorzystania w warunkach domowych i to nie tylko w kuchni, ale praktycznie w każdym miejscu, gdzie blaty tylko może znaleźć zastosowanie. Co ciekawe, im ciemniejszy jest blat jesionowy, tym wyższa jest jego odporność na ewentualne uderzenia. Każdy tego typu blat cechuje także wysoka odporność na wilgoć.

Blat jesionowy – najpopularniejsze odmiany

W całej Europie dostępnych jest kilkadziesiąt odmian jesionów. W Polsce dominuje jesion wyniosły, natomiast każdy blat jesionowy może mieć inny, wymarzony przez nas odcień. Młody jesion będzie zawsze jasny, natomiast jego kolor może imitować nieco odcienie szarości, a nawet zieleni. Starszy jesion to nieco ciemniejsze kolory, ale także bardziej wyrazista struktura drewna.

Oczywiście, blaty jesionowe są także dosyć drogie, natomiast dostępne są także blaty drewnopochodne, które w bardzo naturalny sposób imitują rzeczywiste odmiany jesionu. Tutaj znajdziemy jeszcze więcej odmian kolorystycznych, które dopasują się do każdego wnętrza. Tego typu blaty są również laminowane i pokryte powłoką antybakteryjną, co bardzo zbliża ich trwałość i odporność na wilgoć do blatów z naturalnego drewna.

Blaty kuchenne – modne i nowoczesne rozwiązania

Trzecia dekada XXI wieku to niejako dowolność w komponowaniu ze sobą poszczególnych elementów w pomieszczeniu. Niezależnie od stylu, jaki dominuje w mieszkaniach, możemy łączyć ze sobą pozornie niepasujące do siebie fronty meblowe oraz blaty i uchwyty. Blat niekoniecznie musi wzorem pasować do pozostałych części kuchni.

Niezależnie więc od tego, czy wybierzemy blat jesionowy, dębowy czy np. imitujący marmur – możemy postawić na kontrasty. W kuchniach zupełnie białych sprawdzi się blat imitujący naturalne drewno lub niemal całkowicie czarny. Doda to charakteru całemu pomieszczeniu, a właściwości ciemnych blatów zwykle nie różnią się od ich jaśniejszych odpowiedników.

W ostatnich sezonach bardzo modne jest także przedłużenie blatu na ścianę pomiędzy meblami. Tutaj także sprawdzi się niemal każdy odcień, który warto dobrać do ogólnego stylu pomieszczenia. Warto jednak pamiętać o tym, że zwykle połączenie maksymalnie dwóch kolorów zachowuje pewne poczucie smaku.