Czym różnią się popularne rodzaje mąki?

Na rynku dostępnych jest bardzo wiele rodzajów mąki – niejednego to bogactwo może przyprawić o prawdziwy zawrót głowy. Samych typów pszennej jest kilkanaście. Duże zróżnicowanie nazw i oznaczeń sprawia, że niełatwo odnaleźć się w tym asortymencie. Skorzystaj z poniższych podpowiedzi, aby sprawdzić, do jakich potraw wykorzystasz każdy wariant. Dowiedz się, jakie właściwości mają różne rodzaje mąki.

1. Mąka pszenna, orkiszowa, gryczana i żytnia

2. Mąki bezglutenowe

3. Rzadziej spotykane rodzaje mąki

Różne rodzaje mąki nadają potrawom rozmaity smak. Sprawdź bogaty asortyment na: https://naturalniezdrowe.pl/12-maki/.

Mąka pszenna, orkiszowa i żytnia

Mąki pszeniczne i żytnie dzielą się na kilka typów, które zawsze oznaczone są na opakowaniu liczbą. Od tej wartości zależy, czy dany produkt nadaje się do wypieku pieczywa, wypieku bułek czy zagęszczania sosów. Im wyższa liczba, tym mniej oczyszczona mąka i więcej wartości. Istnieją następujące warianty mąki pszennej:

  • typ 450, czyli mąka tortowa – przeznaczona do pieczenia biszkoptów i ciast półkruchych,
  • typ 500, określany jako mąka krupczatka – do makaronów, ciast kruchych i babek, mąka poznańska – do potraw wytrawnych (pierogów, makaronów, pizzy, klusek i zasmażek) lub mąka wrocławska – do wypieków drożdżowych, makaronów, naleśników i do zagęszczania sosów,
  • typ 550, czyli mąka luksusowa – do gotowania, zasmażek i wypieków drożdżowych,
  • typ 650, tzw. mąka bułkowa, typ 750 i typ 850 – do pieczywa,
  • typ 1400, czyli mąka sitkowa – przeznaczona do pieczywa,
  • typ 1850, czyli mąka graham – pełnoziarnista, z zawartością błonnika i otrębów, do wypieku chleba,
  • typ 2000, czyli mąka razowa – także przeznaczona do wypieków,
  • typ 3000, czyli mąka z pełnego przemiału.

Najbardziej uniwersalne są mąki z przedziału 500 – 650, jednak im wyższy tym, tym więcej wartości.

Mąka żytnia zawiera mniej białka, a więcej tłuszczu. Ma także niższy indeks glikemiczny, dlatego chętnie sięgają po nią cukrzycy i osoby z insulinoopornością. To przede wszystkim mąki chlebowe i makaronowe, ale nie brakuje także pomysłów na słodkie, zdrowe wypieki. Rodzaje mąki żytniej to:

  • typ 580,
  • typ 650,
  • typ 800,
  • typ 950,
  • typ 1400 (mąka sitkowa),
  • typ 1850 (mąka starogardzka)
  • typ 2000 (mąka razowa).

Na uwagę zasługuje także mąka orkiszowa – powstająca na bazie jednej z odmian pszenicy. Zawiera sporo soli mineralnych i białka. Ten typ mąki znakomicie sprawdza się przy wypieku pieczywa.

Mąki bezglutenowe

Na rynku dostępne są także bezglutenowe rodzaje mąki przeznaczone dla osób chorych na celiakię lub zmagających się z nietolerancją glutenu. Do tej kategorii zalicza się:

  • mąka ryżowa – o lekko słodkawym smaku, chętnie wykorzystywana do wypieków, naleśników, placuszków,
  • mąka kukurydziana – o żółtym zabarwieniu, bogata w witaminy A, E oraz witaminy z grupy B i minerały: magnez, selen i kobalt; z mąki kukurydzianej przygotowuje się kluski, naleśniki, pieczywo i wypieki,
  • mąka gryczana – zawiera witaminy z grupy B i magnez, sprawdza się przy przygotowywaniu naleśników, klusek oraz wypieków,
  • mąka owsiana – ma wysoki poziom białka i błonnika, zawiera także składniki mineralne: mangan, fosfor i selen, nadaje się do przygotowywania słodkich i wytrawnych wypieków oraz pieczywa,
  • mąka jaglana – przygotowuje się z niej pieczywo, naleśniki, pierogi, makarony, a także ciasta.

Rzadziej spotykane rodzaje mąki

Osoby, które lubią eksperymentować w kuchni, chętnie sięgają po nietypowe mąki. Zalicza się do nich: mąka z amarantusa, mąka kokosowa i migdałowa czy mąka z ciecierzycy i innych roślin strączkowych. Te ostatnie nie nadają się do pieczywa w wersji solo, ponieważ ciasto może na nich nie wyrosnąć, dlatego warto mieszać je z innymi.